
POSTUP
Postavíme variť vodu na cestoviny, nezabudnime dať dostatok vody, pravidlo hovorí, že cestoviny majú v hrnci plávať (na 100 g cestovín prináleží 1 l vody).
Na panvici rozohrejeme 5 PL olivového oleja, použijeme väčšie množstvo, nakoľko ho potrebujeme nie len na opraženie, ale bude tvoriť aj omáčku. Upražíme rozpolený struk cesnaku s vyčistenou rozpolenou čili papričko. Až cesnak začne hnednúť, vyberieme ho aj s papričkou. Následne do oleja dáme nadrobno nakrájanú cibuľu, restujeme do sklovita. Pridáme prosciutto nakrájané na drobné štvorčeky. Po chvíli praženia zalejeme suchým červeným vínom s izbovou teplotou.
Až sa víno odparí, pridáme celé paradajky a pražíme. Do osolenej vriacej vody vložíme pappardelle, ktoré varíme cca o 2 minúty kratšie oproti odporúčanému času na balení, ak ich chceme mať „al dente“ (na panvici nám ešte takpovediac dôjdu). Zliate cestoviny pridáme na panvicu, zmes zľahka niekoľkokrát premiešame a odstavíme. Naservírované posypeme bohatou vrstvou parmezánu.
TIP
V tomto recepte solíme len vodu na cestoviny, preto je lepšie ju „poriadne“ posoliť. Viac soliť netreba vďaka slanej šunke a syru.