
Ľahko, jednoducho, stručne. Aj takto by sa dalo opísať toto jedlo. Nenáročná príprava ho predurčuje na fantastickú variantu pre rýchly obed či večeru. Nemožno o ňom hovoriť len v takomto rozmere. Toto Talianmi obľúbené jedlo je bežne zaradené do menu reštaurácii. Základne suroviny spojené do v skutku chutného pokrmu.
POSTUP
Očistený cesnak nakrájame na tenké prúžky. Čili rovnako nakrájame na jemno, prípadne sušené namrvíme. Jadierka odstránime, ak chceme menej pikantný pokrm.
Olivový olej rozohrejeme a na miernej teplote pražíme cesnak. S teplotou opatrne, aby cesnak nezhorel, lebo v tom prípade zhorkne. Medzi tým si vo veľkom hrnci necháme zovrieť vodu na cestoviny. Do vriacej vody pridáme soľ a následne špagety. Varíme až sú “al dente“ – na zahryznutie tuhé.
Až cesnak naberie zlatistú (nie hnedú farbu) pridáme pražiť čili. Zlejeme vodu a špagety pridáme na panvicu k cesnaku a čili. Špagety nepremývame! Asi minútku až dve špagety pražíme v panvici. Potom ich presunieme na tanier, posypeme nasekanou vňaťou a hneď servírujeme.
TIP
Ak v pikantnom neviete nájsť zaľúbenie, pokojne vynechajte čili a urobte si Spaghetti aglio olio. Aj bez petržlenovej vňate sa dá obísť, ale tá tomu dodáva krásnu arómu.