
Hubové rizoto patrí ku základným typom rizot talianskej kuchyne. Vo výbere húb sa hranice nekladú - od lesných húb cez skleníkové šampiňóny až po labužnícke hlivy. Ale tá nezameniteľná vôňa hríbov vždy ulahodí nie len nosu. Aj keď nie je sezóna zberu, prečo čakať do jesene a neurobiť si radosť už na jar?
POSTUP
Sušené huby namočíme do teplej vody na hodinu. Následne ich vyžmýkame a vodu z húb si necháme do vývaru.
Vývar si ale môžeme pripraviť čerstvý tak, že k vode z húb pridáme čistú vodu do objemu 1,5 l a niekoľko kúskov zeleniny. Osolíme, necháme prevrieť a udržiavame ho teplý, kým ho zužitkujeme. V menšom hrnci alebo panvici s pokrievkou rozohrejem cca ½ PL olivového oleja. Pridáme huby a chvíľu pražíme. Pridáme pretlačený cesnak a ešte chvíľu pražíme.
Huby zalejeme troškou vývaru a dusíme pri miernej teplote do mäkka. Kúsok masla s trochou olivového oleja rozpustíme v panvici a zahrejeme. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a spražíme až začne byť priehľadná.
Do panvice nasypeme ryžu a pár minút pražíme. Zvýšime teplotu, nalejeme pohár bieleho vína s izbovou teplotou, prudko pražíme, kým sa víno vytratí a následne teplotu znížime (voliteľný bod). Pridáme prvé dve naberačky vývaru a štipku čierneho mletého korenia. Na miernom teple za priebežného miešania varíme ryžu s vývarom. Vývar postupne po trochách prilejeme vždy, keď ho ryža nasiakne.
Keď už sa ryža javí, že je „plne napitá“, vmiešame do nej huby a nasekanú petržlenovú vňať. Všetko spolu ešte chvíľu varíme, môžeme dochutiť korením, príp. soľou. Odstavíme zo zdroja tepla a vmiešame cca 1 PL masla. Následne vmiešame nastrúhaný syr.
TIP
Ak sušené hríby nie sú Vašim favoritom, vymeňte ich za lesnú zmes.