
Tradičná talianska pochúťka najviac udomácnená na severe krajiny. Králičie mäso je tzv. chudé, ale bohaté na proteíny. Je jemné na jazyku a súčasne výrazné na chuť. Pripravíme si tú jednoduchšiu z jeho početných variant.
POSTUP
Králika poumývame, očistíme a nasekáme na približne rovnako veľké kusy, ak sme nekúpili porciovaného.
V panvici zahrejeme väčšie množstvo olivového oleja. Môžeme pridať kúsok masla. Dobré je zvoliť panvicu s veľkosťou, kde sa zmestia na dno vedľa seba všetky kúsky králika. Alebo použijeme pekáč vhodný na varnú plochu aj do rúry. Kúsky mäsa vložíme do panvice a opekáme zo všetkých strán pri vyššej teplote. Zalejeme vínom izbovej teploty (aby sme neochladili mäso a neprestalo sa pražiť) a prudko pražíme, kým sa väčšina vína vytratí a vstrebe. Následne pridáme strúčiky cesnaku s bylinkami. Ak nemáme čerstvé bylinky, nahradíme ich sušenými.
Potom premiestnime mäso aj s výpekom do zapekacej misy alebo na plech tak, aby boli jednotlivé kúsky vedľa seba, nie na sebe. Osolíme a zalejeme naberačkou vývaru alebo prevarenej vody a zakryjeme. Pečieme v rúre teplote pri 160° C cca 90 minút aj dlhšie. Každú ¼ hodinu kúsky otáčame, polievame výpekom a podľa potreby podlievame vývarom/vodou. Králik by mal mať ku koncu pečenia na dotyk mäkučké mäsko. Pred koncom zvýšime teplotu na 200° C, odkryjeme a zapečieme. Ako príloha sa výborne hodia pečené zemiaky alebo zemiaková kaša.
TIP
Ak chceme mäsko viac zapečené, dáme menej olivového oleja a necháme dlhšie opražiť pred pečením.