
Cestoviny farfalle bývajú nazývané aj mašličky, no doslovný preklad je motýle. Pomenovanie evidentne vychádza z ich tvaru. Sú to obdĺžničky pšeničného cesta so stlačenými krajmi uprostred k sebe. Výroba sa datuje už v 16. storočí v oblasti Lombardie a Emilie. Ich chuť vie vyniknúť aj s jarnou vôňou zeleniny.
POSTUP
Zeleninu dobre poumývame, očistíme.
Vo veľkom hrnci privedieme k varu osolenú vodu. V ďalšom hrnci alebo na veľkej panvici ohrejeme olivový olej. Dáme naň pražiť cibuľu nakrájanú na tenké polkruhy.
Po 5 min pridáme mrkvu nakrájanú na tenké kolieska a nakrájané struky. Pridáme naberačku (alebo 2) vody na cestoviny a varíme ďalších 5 min.
Ako ďalšiu pridáme cukety nakrájanú na tenké polkruhy alebo na kolieska (podľa veľkosti). K cukete pripojíme paradajky nakrájané na kocky. Všetku zeleninu varíme ešte ďalších 10 až 15 min a ak je treba, môžeme pridať trochu vody na cestoviny. Pred koncom varenia zeleninu dochutíme mletým čiernym korením, príp. aj soľou. Zároveň dáme variť cestoviny. Cestoviny uvarené „al dente“, čiže na zahryznutie tuhé až tvrdé, zlejeme a dáme ku zelenine. Ešte krátku chvíľu spolu varíme, aby sa prepojili chute. Vypneme zdroj tepla a vmiešame nasekanú petržlenovú vňať.
TIP
Podávame pokvapkané olivovým olejom, príp. posypané nastrúhaným parmezánom.