
Granita je tradičná talianska ľadová drť, triešť alebo aj dreň, predchodkyňa dnešných zmrzlín. O jej vznik sa zaslúžili Arabi na Sicílii pred vyše 1000 rokmi. Tí na ostrou priniesli svoj nápoj šerbet, teda sladký ovocný alebo kvetinový nápoj podávaný aj chladený alebo s ľadom. Do šerbetu sa začal pridávať sneh zo sopky Etna a okolitých hôr a uskladňovať vo vyhĺbených jamách, ktoré udržali chlad. Takto sa zrodila talianska granita. Základ tvorí voda a cukor v kombinácii s ovocím alebo šťavami, bylinkami, kávou, čajmi, orieškami, likérmi a vlastne všeličím, pri čom Vám stečie slinka.
POSTUP
V hrnci zahrejeme vodu a rozpustíme v nej cukor (práškový alebo kryštálový). Vo vode môžeme povariť kôru z citróna a potom vybrať. Varíme 3 až 4 minúty, následne necháme vychladnúť. Jahody poumývame, očistíme a nakrájame na polovice až štvrte.
Jahody rozmixujeme a zmiešame so šťavou z citróna a cukrovou vodou. Zmes nalejeme do plytkej misky, ktorá sa zmestí do razničky. Mrznúcu zmes premiešavame a následne rozbíjame a rozškrabávame vidličkou tak, aby sme vytvorili ľadovú triešť, resp. drť. Opakujeme prvé dve hodiny každú pol hodinu, aby sa rozbili ľadové kryhy a nevznikol ľadový kváder. Ďalšie štyri hodiny postačuje raz za hodinu. Frekvencia sa môže líšiť v závislosti od chladenia mrazničky.
TIP
Množstvo cukru je orientačné. Ak má granita potešiť, nie je treba uberať, radšej použiť bazový alebo ovocný.