
POSTUP
Šošovicu namočíme na niekoľko hodín do vody. Mäso očistíme, nakrájame na väčšie kúsky, no pre správny guláš ponecháme trochu mastného.
Zeleninu nakrájame na drobno. Na olivovom oleji opražíme cibuľu a zeleninu, až nám cibuľa začne hnednúť. Pridáme mäso a opekáme až zo všetkých strán naberie hnedkastú farbu.
Pridáme korenie, bobkový list, premiešame. Prilejeme víno a zvýšime teplotu, kým sa odparí a zavonia. Následne pridáme paradajkový pretlak a premiešame. Zalejeme zohriatou vodou, osolíme a pomaly dusíme až mäso začne mäknúť. Pridáme šošovicu bez vody, v ktorej sa močila. Ak je treba, dolejeme vodu, ale len toľko, aby zakryla šošovicu s mäsom. Ďalej dusíme, kým šošovica zmäkne, prípadne dolejeme vodu. Pred koncom varenia dochutíme korením a soľou podľa predstavy. Na záver necháme povariť bez pokrievky, aby sa odparila prebytočná voda a guláš bol hustý.
TIP
Guláš – dusené mäso je príhodným pokrmom na chladné dni a šošovica zahrievanie podporí. Plná miska gulášu s krajcom chleba zasýti, zahreje a zdvihne náladu.