
Fenikel je bežná a obľúbená zelenina v talianskej kuchyni. Nečudo, keďže pochádza zo Stredomoria. Konzumuje sa nie len semeno ale aj plod a to ako surový, tak tepelne upravený. Hodí sa aj ako diétna potravina, no nie len to. Je bohatý na vitamíny a minerály. Spracovanie má svoje pravidlá, ale veľmi jednoduché.
POSTUP
Finkel je plodina typická pre prvé mesiace v roku.
Čistenie feniklu má svoj postup. Najprv odrežeme stopkovú časť a ak je treba aj koreňovú (len tenký pásik, aby sa neoddeľovali listy). Následne ho dôkladne umyjeme. Ak je treba, odstránime vrchné listy. Hlávku feniklu rozrežeme priečne na dve polovice. Na záver ho nakrájame na mesiačiky.
Očistený nakrájaný fenikel povaríme vo vriacej osolenej vode cca 7 minút. Necháme ho odkvapkať.
Vodu použijeme na obvarenie paradajky. Šupku paradajky zľahka narežeme do kríža pri stopke. Zalejeme ju na 5 minút, potom vodu zlejeme a paradajku zbavíme šupky. Paradajku rozkrojíme napoly a zľahka stlačíme, aby z nej vyšla tekutina a jadierka. Tak ju nakrájame na malé kocky.
Zapekaciu misku vytrieme troškou olivového oleja a poukladáme do nej mesiačiky feniklu vedľa seba (nie na seba) a „obsypeme“ ich paradajkou. Posolíme a okoreníme (napr. mletým bielym korením) a pokvapkáme olivovým olejom. Zasypeme strúhaným syrom a strúhankou. Na záver dáme piecť do predhriatej rúry na 200° C po dobu 15 minút alebo kým nie je do chrumkava zapečený.
TIP
Zapečený fenikel podávame teplý. Výborne sa hodí ako predjedlo alebo ľahká večera.